Ekonomi

Tarım ve Orman Bakanı: Su israfını önlemeliyiz

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, su israfının önlenmesinin hayati önem taşıdığını belirterek, “2024 yılında 527 su ve sulama tesisini aziz milletimizin hizmetine sunma hedefimizi belirledik. Bunun için büyük çaba sarf etmeliyiz. amaç.” söz konusu.

Bakan Yumaklı, Devlet Su İşleri (DSİ) Üst İdare Değerleme ve Eğitim Semineri’nde yaptığı konuşmada, yaşamın kaynağı olan suyun yaşamın devamlılığı için de aynı derecede değerli olduğunu söyledi.

Yumaklı, dünya tarihine baktığımızda tüm medeniyetlerin su kaynaklarının yanında kurulduğuna dikkat çekerek, “Bu anlamda suya sahip olmak hem ülkeler hem de milletler için stratejik öneme sahiptir. Ülke olarak suyu, Ekonomik kalkınmamızın en önemli unsuru olan stratejik bir alan olarak “Stratejik yönetiyoruz.” sözünü kullandı.

Türkiye ekonomisinin üçlü direği olan tarım, sanayi ve enerji sektörlerinin sürdürülebilirliği için suya ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Yumaklı, “Bu ihtiyaç her geçen gün artıyor. Tecrübe ve bilgi birikimiyle bu ihtiyacı yöneten kurumumuz; DSİ, proje ve çalışmalarıyla hem ülkemizde hem de dünyada var.” “Dünyada öne çıkan bir kurumumuz var.” dedi.

Yumaklı, DSİ’nin ülkenin en büyük yatırımcı kuruluşlarından biri olduğunu belirterek, “Bu sayede yatırımları ülkemizin her noktasına ulaştırıyor ve Bakanlığımızın hizmet bayrağını dikiyoruz. DSİ sulama konusunda binlerce projeyi hayata geçirdi, bugüne kadar elektrik, içme suyu, toplulaştırma ve taşkın koruması.” söz konusu.

“Son 21 yılda 10 binin üzerinde proje tamamladık”

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, son 21 yılda 2,4 trilyon lira kaynak aktararak 10 binin üzerinde projeyi hayata geçirdiklerini söyledi. Yumaklı, önümüzdeki dönemde küresel iklim değişikliği ve nüfus artışı başta olmak üzere suyun geleceğinin yeni normal çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Yumaklı, su israfının önlenmesinin hayati bir sorun olduğunu belirterek, “2024 yılında 527 su ve sulama tesisini aziz milletimizin hizmetine sunma hedefimizi belirledik. Bu hedefe ulaşmak için büyük çaba sarf etmeliyiz.” dedi.

Su kaynaklarının gerçek yönetiminin önemine dikkat çeken Yumaklı, ülkede suyun en çok tüketildiği sektör olan tarımda basınçlı sulama şebekesi uygulamasının devam etmesi gerektiğini vurguladı.

Yumaklı, yapay zeka dahil her türlü akıllı uygulamayı ve modern sulama sistemlerini yaygınlaştırmaya devam etmeleri gerektiğinin altını çizerek, taşkınlara karşı son derece duyarlı olmaları gerektiğini belirtti.

“Suyun olduğu yerde hayat ve bereket vardır”

DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta da dünyadaki su miktarının büyük ölçüde sabit olduğunu ve hidrolojik döngüde büyük bir değişime uğradığını belirtti.

Dünya nüfusunun her geçen gün arttığına dikkat çeken Balta, “Sahip olduğumuz su sabitken, nüfus arttıkça kişi başına düşen su miktarı da orantılı olarak azaldı ve azalmaya da devam ediyor.” söz konusu.

Küresel ısınma ve iklim değişikliğine dikkat çeken Balta, “Dünya sıcaklığında ortalama 1,1 derecelik artışa bağlı olarak ortaya çıkan kuraklık, tatlı su kaynaklarımızı ve sulak alanlarımızı ciddi şekilde tehdit ediyor.” dedi.

Geçtiğimiz yılın DSİ açısından verimli bir yıl olduğunu belirten Balta, “2023 yılında toplam 501 tesisi tamamlayarak milletimizin hizmetine sunduk. Hem tarımsal su ihtiyacımıza, hem içme suyuna, hem de kuraklığa karşı sahip olduğumuz en büyük sigorta, Düzensiz yağış rejimi ve enerji ihtiyaçları ise yaptığımız barajlar, göletler, içme suyu tesisleri, sulama tesisleri, toplulaştırma projeleri ve HES’lerdir.” İfadesini kullandı.

2024 yılında tek damla suyu bile israf etmeden çalışacaklarının sözünü veren Balta, “2024 sulama yılı olacak. Bütçemizin yüzde 78’ini tarım sektörü yatırımlarına ayırmayı planlıyoruz.” söz konusu.

Suyun olduğu yerde hayat ve bereketin olduğunu belirten Balta, “Suyun olduğu yerde medeniyet vardır. Suyun olduğu yerde DSİ vardır.” İfadesini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu